In Da hood(ie)

In Da hood(ie)

Ας αναλογιστούμε για λίγο τι σημαίνει για τον καθένα από εμάς το φούτερ..μμμ είμαι σίγουρη ότι αρχίζω να ακούω μουγκρητά ευχαρίστησης που ακολουθούν το συγκεκριμένο είδος ρούχου. Αλλά προτού ξεκινήσω να το εκθυάζω ( και εννοείται πως το αξίζει), ας ταξιδέψουμε πίσω στον χρόνο για να γνωρίσουμε πως ξεκίνησαν όλα και πως το αθλητικό στύλ από ρούχο μιας συγκεκριμένης περίστασης έγινε must για την καθημερινότητα και πλέον φοριέται πάντα και παντού.

  

Η δική μου προσέγγιση λοιπόν είναι οτι μέσα στις φόρμες και τα φούτερ κρύβεται κάποιος μερικός παλιμπαιδισμός. Φορώντας τα απαλά και άνετα αυτά ρούχα, ίσως να γυρίζουμε πίσω στα παιδικά μας χρόνια. Ξαναβιώνουμε την αίσθηση ζεστασιάς που υπήρχε στην κοιλιά της μητέρας όντας ακόμη έμβρια και ύστερα, τα μαλακά σεντόνια και οι χνουδωτές κουβέρτες στις οποίες μας τύλιγε με αγάπη, δημιουργώντας οικείο και προστατευτικό περιβάλλον που μας χάριζε όμορφα συναισθήματα.


Ιστορικά λοιπόν, ενω το sportswear υπήρχε σαν στύλ, καθώς εξυπηρετούσε την τάξη των επιφανών στις αθλητικές τους δραστηριότητες, τη δεκαετία του 1920 τα πράγματα πήραν διαφορετική τροπή και το athleisure μπήκε πλέον στην καθημερινή ζωή και όχι αποκλειστικά στον αθλητισμό. Η εμμονή του όμως ξεκινά το 1980 με το  aerobics style να γίνεται super τάση.  Πολύχρωμα λίκρα κολάν και κολλητά κορμάκια ξεχύνονται στους δρόμους της εποχής και κατακτούν τις καρδιές των γυναικών.

    

Η τρέλα της φόρμας και των φούτερ θα απογειωθεί το 1990, επηρεασμένη έντονα από τα street looks. Η hip hop κουλτούρα της εποχής μιξάρεται με το στύλ των skaters και αγκαλιάζεται από τους σχεδιαστές της πασαρέλας που φέρνουν το casual chic on top. Η πριγκίπισσα Diana υποστηρίζει θερμά το ποδηλατικό κολάν συνδυασμένο με swetshirt και δίνει το παράδειγμα στην καθημερινή γυναίκα που θέλει να αισθάνεται άνετη αλλά και on fleek.

    

Τα τελευταία χρόνια έχουμε παρατηρήσει την μεγάλη επιστροφή του activewear. Βέβαια, κάθε τι που επιστρέφει, ανανεώνεται και προσαρμόζεται στην σύγχρονη πραγματικότητα, γι' αυτό βλέπουμε το αθλητικό στύλ να έχει επισημάνει την εξέλιξή του σε όλες τις εκδοχές του, ώστε να μπορεί να φορεθεί κάθε ώρα της ημέρας, σε όλες τις περιστάσεις. Σήμερα, έχουμε την ελευθερία να παίξουμε με συνδυασμούς που παλιά δε χωρούσαν στα στυλιστικά " πρέπει". Βραδινές φούστες μπλέκονται με φουτερ, φορέματα που φοριούνται με snikers, φαρδιές φόρμες συνδυάζονται με high heels και lingerie tops. Statement εμφανίσεις που φανερώνουν την ανεξαρτησία κινήσεων που μας χαρίζει η σύγχρονη εποχή και η ένωση της κομψότητας με την πρακτικότητα και την άνεση που δεν θέλουμε να αποχωριστούμε ακόμη και σε πιο επίσημες συγκυρίες.

 

Συγγραφή: Alisa Boulat

Shades of blue
Shades of blue
Μπλε || Το χρώμα των ωκεανών και του ουρανού